Albert Einstein kimdir? ve buluşları nelerdir? şeklindeki sorulara cevap arayacağımız bu yazımızda sizlere Yahudi asıllı Alman torik fizikçi hakkında detaylı bilgiler sunacağız. Bilim merakı bir pusula ile başlayan Albert Einstein, 1905 yılında ortaya koyduğu izafiyet teorisi ile adından çok fazla söz ettiren ve popüler hala gelen bir bilim adamıdır. Sıra dışı alışkanlıkları ve ilginç yapısı ile genç yaşta bilimin merkezine oturmuş ve bilim içerisindeki pek çok konuya açıklık getirmeye çalışmıştır.
Albert Einstein Hayatı
Albert Einstein 14 Mart 1879 yılında Almanya’nın Ulm şehrinde hayata gözlerini açmıştır. Küçük boyutlu bir elektrokimya fabrikası sahibi olan babası müzik tutkunu olan annesi ile yaşayan Einstein, 3 yaşına kadar konuşamadı. Ancak bunun dışında normal bir çocukluk geçirdi. 1884 yılında eğitim hayatına başlayan ünlü bilim adamı, 1885 yılında keman dersleri aldı ve bunun yanında Yahudi olmasına rağmen Munich’de yer alan bir Katolik Okulu’nda öğrenim görmeye başladı.
Einstein okula başlaması ile çok sıkı olan disiplin ve ezberci eğitimden rahatsız olmaya başladı. Ancak eğitim sisteminden ne kadar rahatsız olsa da her dersten yüksek not alıyordu. Eğitim hayatını bir türlü sevemeyen Einstein, 1894 yılında ailesinin iflas etmesi İtalya’ya taşındı. Babası Einstein’ın elektrik mühendisi olmasını istiyordu. Einstein elektrik mühendisi olamayacağını anlayınca Swiss Federal Polytechnic Enstitüsü’ne giderek fizik ve matematik öğretmeni olmayı tercih etti. Bernese’de bulunan “Akademie Olypia”ya katılarak burada birçok bilim adamı ile tanışma ve bir araya gelme fırsatını yakaladı.
Hayatının belirli bir döneminden sonra makine teknolojisi konusunda uzman bir duruma gelen Einstein, Planck’a ait olan kuantum teorisi üzerinde çalışmalar yaptı. 1905 yılına gelindiğinde Zürich Üniversitesi’ne “A New Determination of Molecular Dimensions” adı verilen doktora tezini sundu ve bunun ardından doktor ünvanı almaya hak kazandı. Almanya’da 1933 yılında Nasyonal Sosyalist Partisi başa geçti ve çıkarılan bazı yasalar nedeniyle yaklaşık olarak 40 bilim adamının çalışmalar yapmasına izin verilmedi. Bunun üzerine Einstein, bilim adamları için Mustafa Kemal Atatürk’e mektup yazdı ve bilim adamlarının Türkiye’de çalışmalarına izin vermesini teklif etti. Atatürk ise bu teklifi kabul etti ve İstanbul Üniversitesi’nde bilim adamlarının çalışabilmesi için bir ortam hazırladı.
Albert Einstein, genel olarak bakıldığında izafiyet teorisi ve nükleer silahlar üzerinde yaptığı çalışmalar ile adından söz ettirdi. Her ne kadar ilerleyen yıllarda nükleer silahların yanlış kullanılması nedeniyle bu tür projelere destek verdiğine pişman olsa da artık iş işten geçmişti. Hayatı boyunca birçok önemli araştırma ve buluşlar yağan Einstein, 18 Nisan 1955 tarihinde 76 yaşındaydı ve geçirdiği bir iç kanamanın ardından hayata gözlerini yumdu.
Albert Einstein Hayatı Kısaca
Albert Einstein, 1879 yılında Ulm şehrinde doğmuş ve 3 yaşına kadar konuşamamıştır. Eğitim hayatına ilk olarak Almanya’da başlayan ünlü bilim adamı, daha sonra ailevi sebepler ile İtalya’ya gç etmiştir, Einstein, bilim dünyasına kattığı pek çok farklı çalışma ile adından söz ettirmiş ve özellikle izafiyet teorisi ve nükleer silahlar üzerine yaptığı çalışmalar ses getirmiştir. Bilim dünyasına yaptığı her çalışma ile ışık tutan Einstein, 76 yılında ise hayatını kaybetmiştir.
Albert Einstein Buluşları
Einstein’ın hayatının büyük bir bölümü yaptığı araştırmalar ve bilim üzerine gerçekleştirdiği çalışmalardan ibarettir. Ünlü bilim adamının buluşlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olur;
- Özel Görelilik Kuramı (İzafiyet Teorisi)
- Genel Görelilik Kuramı (Kütle Çekimin Geometrik Kuramı)
- Kütle Enerji Denkliği
- Fotoelektrik Etkisi
- Brown Hareketi ve İstatistiksel Fizik (Atom ve Moleküllerin Büyüklüğünün Hesaplanması)
- Kuantum Fiziği ve Belirsizlik İlkesi
- Bose-Einstein İstatistiği
Albert Einstein İcatları
Albert Einstein yaşadığı dönemde üretilen buzdolaplarından sürekli şikayetçiydi ve bunlar ile ilgili bir çalışma yapmaya karar verdi. Berlin’de bir ailenin yanlış üretim sonucu hayatını kaybettiği bir aile nedeniyle Einstein, elektriksiz olarak çalışan bir buzdolabı üretmek için kolları sıvadı. Ancak yaptığı çalışmaların karşısına maddi imkansızlıklar çıktı ve bu nedenle bir türlü üretim aşamasına geçmeye fırsatı olmadı. Bu yüzden Albert Einstein için herhangi bir icada sahip olmadığını söylemek doğru olur.
Albert Einstein Sözleri
İnsanlık için önemli bir bilim adamı olan Einstein, yaşadığı dönem boyunca belirli konularda tavsiyeler ve öğürler vermeyi de ihmal etmedi. Albert Einstein’ın en çok bilinen sözlerini sizler için bir araya getirdik;
- Delilik, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçları beklemektir.
- Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.
- Bir şeyi basitçe açıklayamıyorsan, yeterince iyi anlamamışsın demektir.
- Sorunlarımızı, onları yaratırken düşündüğümüz gibi düşünerek çözemeyiz.
- Hayal gücü her şeydir. Sizi bekleyen güzelliklerin önizlemesi gibidir.
- Hayat bisiklet sürmek gibidir. Dengede kalmak için hareket etmek zorundasınız.
- Tanrı zar atmaz.
- Önemli olan sorgulamayı bırakmamaktır. Merakın kendi varoluş nedeni vardır.
- Fırsat, zorlukların arasında yatar.
- Başarılı bir insan olmaya çalışmayın, değerli bir insan olmaya bakın.
Albert Einstein Kitapları
Einstein, yaptığı çalışmaları yazdığı kitaplar ile destekledi ve bu şekilde bilim tarihine yazılı belgeler bırakmak istedi. Bu yüzden yaptığı çalışmaların hemen hepsi için kitap yazdı ve insanlığa sundu. Şimdi, Einstein’ın kitaplarına daha yakından bakalım.
- Görelilik; Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir Yorum, 1920.
- Görelilik’in Anlamı, 1921.
- Tek Atomlu Ddeal Gazların Kuantum Kuramı, 1924.
- Brown Hareketi Kuramı Üzerine Araştırmalar, 1926.
- Siyonizm Hakkında, 1930.
- Niçin Savaş, 1933.
- Gördüğüm Kadarıyla Dünya, Denemeler, 1934.
- Felsefem, 1934.
- Fiziğin Evrimi, Leopold Infield ile birlikte, 1938.
- Otobiyografik Notlar, Denemeler, 1949.
Atomu Parçalayan İlk Kişi Kimdir?
Genelde birçok kişi atomun Albert Einstein tarafından parçalandığını düşünse de atomu parçalayan ilk kişi Lise Meitnert olarak karşımıza çıkar. Lise Meitnert 7 Kasım 1878 yılında Viyana’da doğmuştur ve 27 Ekim 1968 yılında ise Cambridge’de hayata veda etmiştir. Kendisi Avusturyalı bir fizikçidir ve nükleer fizik ve radyoaktivite üzerine çalışmalar yapmıştır.
Kuantum Fiziği
Albert Einstein, kuantum fiziği üzerine de bazı çalışmalar yapmış ve bunlardan en önemlisi ise “Kuantum Dolanıklık Teorisi” olarak görülmüştür. Bu çalışmada dünyanın herhangi iki farklı noktasında birbirinden oldukça uzakta olan ve aynı zamanda kardeş olan bir parçacığın bulunduğu konumlarda birbirlerine zıt hareketler yapmasıydı. Yani bir parçacık yukarı bir parçacık aşağı yönlü hareket ediyordu. Üstelik parçacılar birbirine o kadar uzaktaydı ki birbirilerini etkileme şansları yoktu. Ancak buna rağmen parçacıklar birbirlerine göre zıt hareketler yapıyordu.
Albert Einstein Ölümü
Albert Einstein, her zaman atom bombasının kullanılma şeklinden rahatsız olmuş ve bunu sürekli dile getirmiştir. Her ne kadar şikayet etse de bir türlü bunun önüne geçememiş ve ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak büyük tehlikeleri ve savaşları engelleyememiştir. 18 Nisan1955 yılında artık 76 yaşında olan Einstein, geçirdiği iç kanama sonucunda hayata veda etmiştir. Bunun yanında ünlü bilim adamının “Generalized Theory of Gravitation” adını verdiği çalışma ise bu şekilde yarım kalmıştır. Einstein’ın ölümü ile Dr. Thomas Stoltz Harvey bilim adamının beyninde yaptığı otopsi sonucunda bir anormali fark etmiştir ve Albert’in Paryetal lobunun diğer insanlardakine göre yüzde 15 daha büyük olduğunu görmüştür. Ayrıca Albert Einstein’ın beynindeki kıvrımların normal insanlara göre yüzde 73 daha fazla kıvrımlı olduğu gözlemlenmiştir.