Türk bilim insanları arasında Nobel ödülü kimya dalında almayı başaran Aziz Sancar, şüphesiz insanlığa kattığı önemli değerler ile bu ödülü hak etmiştir.

1946 Yılında dünyaya gelen Sancar, Mardin de Savur kasabasında ailesinin yedinci çocuğu olarak başladığı yaşamına sayısız başarı sığdırmayı başarmıştır. İlk ve orta öğretimini Mardin de Savur kasabasında tamamladı. Lise eğitiminin Mardin merkez de alan Sancar, Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı. Üniversiteyi birinci tamamlayan aziz sancar sonrasında TÜBİTAK bursundan yararlanarak Amerika da eğitim almaya gitti.

Aziz Sancar’ın başarılarının öyküsünü detaylarını buradan öğrenebilirsiniz.

Aziz Sancar Kimdir? - Aziz Sancar'ın Hayatı

İki yıl Amerika da kalan Aziz Sancar, sonrasında uyum sorunu yaşadığı için yurda geri döndü Amerika da aldığı biyokimya eğitimini yarıda bırakarak Savur da gönüllü doktorluk yapmaya başladı. Sonrasında yeniden Amerika’ya dönen Sancar, Dallas Üniversitesinde eğitimine devam etti. Moleküler biyoloji alanında doktorasını tamamlayan Aziz Sancar, bilime yaptığı önemli katkılardan sonra Chapel Hill North Carolina üniversitesinden teklif alarak çalışmalarını burada sürdürdü.

Aziz Sancar'ın Hayatı

2015 Yılında Nobel ödülü alırken, ödülü Sancar’a bu ödülü kazandıran en önemli buluş, DNA Onarım mekanizmasındaki çalışmalar oldu.

Aziz Sancar’ın Bilime Kattığı Değerler

Maxicell Yöntemini Geliştirmesi, konusunda çalışmalar yapan Sancar, Bakteri hücresi içindeki kromozomun Ultra Viole ışınlarıyla yok edilmesini ve plazmidin sağlam kalmasını sağlayan Maxicell yöntemini geliştirdi. Bu sayede bakterilerin genleri ile proteinlerin karışması engellenerek ayrı ayrı incelenmesi sağladı.

Aziz Sancar Kimdir

Fotoliyaz Enzimi, Aziz Sancar’ın bilime kattığı bir başka önemli çalışma Ultra viole ışından zarar gören DNA onarımını sağlayan Fotoliyaz enzimi çalışmalarıdır.

Nükleotid Kesip Çıkarma Onarım Mekanizması

Aziz Sancar için en büyük memnuniyet kaynağı olarak görülen çalışmasıdır. 1964 de tespit edilmesine karşın detayları aydınlatılamayan çalışmayla bilinmeyen noktaları aydınlatmayı başardı.

Transkripsiyona Bağlı DNA Onarım

Transkripsiyon, protein sentezleme sırasında RNA molekülün protein koduna uygun olacak şekilde sentezlenmesidir. Bu şekilde RNA aktarılan gen, RNA dan aldığı kod doğrultusunda sentezlenmiş olur.

Aziz Sancar Kimdir? - Aziz Sancar'ın Hayatı

Aziz Sancar’ın Kazandığı Ödüller

Aziz Sancar’ın yaşamına sığdırdığı ödüller şu şekildedir.

  • ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)
  • Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)
  • ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)
  • TÜBİTAK Bilim Ödülü (1997)
  • ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü (2004)
  • ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi (2005)
  • TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) üyesi (2006)
  • Vehbi Koç Ödülü (2007)
  • Nobel Kimya Ödülü (2015)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here