Cahit Arf lise eğitiminin 3 yıl olduğu yıllarda 2 yıl gibi kısa bir sürede liseyi bitiren ve bunun yanında pek çok arkadaşının çözemediği matematik sorunları kısa sürede çözen bir dünya ünlü bir matematikçi olarak karşımıza çıkar. Ünlü matematikçi Arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış ve hayatına birçok başarıyı sığdırmış önemli kişiliklerden biridir. Cahit Arf kimdir? Sorusuna tam olarak verilebilecek cevabın bu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Ülkemizin matematik alanında önemli dehalarından biri olan Cahit Arf, aynı zamanda “Arf Sabiti”, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri de bularak matematik alanında dikkat çeken isimlerden biri olmuştur. Günümüzde hala kullanılan bu terimler, tabii ki uzun bir çalışmanın ve bilgi birikiminin ürünüdür. Yaptığı çalışmalar ile ülkemiz ve dünya matematiği için de oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söylemek doğru olur.

Cahit Arf Kimdir - Hayatına ilişkin bilgiler

Cahit Arf Hayatı Kısaca

Matematiğin bir ezber değil, sabır ve keşfetme işi olduğunu söyleyen Cahit Arf, 1910 yılında Selanik’te doğmuştur. 1918 – 1920 yıllarında İstanbul Erkek Lisesi’ne gitmiş ve yüksek öğrenimini ise Fransa’nın Ecole Normale Superieure Üniversitesi’nde tamamlanmıştır. Kısa bir süre Galatasaray Lisesi bünyesinde matematik öğretmenliği yapmış ve sonrasında ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde çalışmıştır. Dünyaca ünlü matematikçi günümüzde adının yaşatılması adına 10 Liralık banknotların yüzüne yer alır ve bunun yanında “Arf Sabiti”, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimler ile anılır. Ünlü matematikçi 1997 yılında ise geçirdiği kalp krizi nedeniyle İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur.

Cahit Arf Hayatı ve Sözleri

Cahit Arf, 1910 yılında Selanik’te dünyaya gelmiş ve Balkan Savaşları nedeniyle ailesi İstanbul’a gelmiştir. ilkokulu Sultani adındaki lisede okumuş ve ünlü matematikçi 5. sınıfa geldiğinde ailesi ile İzmir’e yerleşmiştir. İzmir’de eğitim aldığı sırada tanıştığı bir öğretmen ile matematiğe olan bakış açısı değişmiş ve bunun ardından matematik ile daha fazla yoğunlaşmaya başlamıştır. Lise eğitimini ise İstanbul Erkek Lisesi’nde alan Arf, bu yıllarda arkadaşlarının çözemediği pek çok matematik sorusunu çözebilme yeteneği ile fark edilmiş ve sonrasında ailesi tarafından Fransa’nın St. Louis Lisesi’ne gönderilmiştir. Arf bu liseyi 2 yılda bitirmiş ve ardından Türkiye’ye dönmüştür.

Cahit Arf Hayatı ve Sözleri

Cahit Arf, yüksek öğrenimini ise yine Fransa’nın Ecole Normale Superieure’de tamamlamıştır. Buradaki eğitimini de 2 yıl içerisinde tamamlayan Arf, dönmesinin ardından bir süre kadar Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği yapmaya başlamış, ancak kısa bir süre sonra İstanbul Üniversitesi’nin Fen Fakültesi’nde bir doçent çalışmaya başlamıştır. 1937 yılında ise doktora için Göttingen Üniversitesi Matematik Bölümü’ne gitmiş ve burada yaptığı doktora ile dünya çapında tanınır bir matematikçi haline gelmiştir. Çünkü matematiktiler tarafından çok zor kabul edilen bir konu üzerinden tek başına çalışmış ve konuyu tamamlamayı da başarmıştır. Çalıştığı konuda bulduğu bazı sonuçlar ise onu dünya matematik literatürüne geçirmiştir ve bugün Cahit Arf, Hasse-Arf Teoremi ile dünya literatüründe yer alan bir matematikçidir.

Cahit Arf, yıl 1938’e gelindiğinde Türkiye’ye dönmüş ve sonrasında 1943 yılında Profesör, 1955 yılında ise Ordinaryüs Profesör ünvanını kazanmıştır. Ayrıca 1962 yılında ise Robert Koleji’nde matematik dersleri vermiş ve 1963 yılında kurulmuş olan TÜBİTAK’ın hem kuruluş hem de gelişmesinde oldukça büyük çaba ve emek vermiştir. Bunun yanında emek verdiği TÜBİTAK’ın uzun yıllar Bilim Kurulu Başkanlığı’nı yapmıştır. Diğer yandan matematiğe yaptığı katkıları dolayısı ile 1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. 1983’ten 1989 yılına kadar da Türk Matematik Derneği’nin başkanlık görevini üstlenmiştir.

Cahit Arf eşi Halide Arf ile Fatma Arf Oliver adında bir kız çocuğuna sahiptir. Bunun yanında Cahit Arf resmi bugün herkes tarafından kullanılan 10 Liralık banknotlar üzerinde yer almaktadır. Bir yüzünde Mustafa Kemal Atatürk ve bir yüzünde Cahit Arf olan 10 Liralık banknotlar, Türk Lirası’ndan sıfırların atılmasının ardından değiştirilmiş ve bu iki önemli ismin resimleri banknot üzerine yerleştirilmiştir.

Cahit Arf Sözleri

  • Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi.
  • Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin. Sonsuzluk her şeyin cevabıdır. Sayı sonsuzdur.
  • Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.
  • İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar.
  • İki kere iki nasıl dörtse, bende o kadar akılcıyımdır.
  • İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır.
  • Elime Kur’an’ı aldığımda Allah’a, elime kalemi aldığımda kendime inanıyorum.
  • Osmanlı Devleti fazla büyüktü ve gerideydi, Türkiye daha küçük ve ileride olacak.
  • Çocukluğumda benim için üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika. Ama matematik zaten hepsini anlatan şeydi.
  • Matematik zaten her zaman vardı. İnsanoğlu onu buldu.
  • Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.
  • Bilim ve inanç iki ayrı unsurdur. Birleşirse devrim yapabilirsiniz.
  • Bilim ve inanç birbirinden farklı şeylerdir. İki ayrı unsurdur. Ama bilim ve inanç yan yana gelirse çok şey başarırlar. Bilim ve inancın birbirine ters düşmemesi gerekmektedir.
  • Bilim insanı adayı olan bu çocuklar hiçbir zaman kendilerine öğretilenleri sorgusuz sualsiz ezberlemezler ve doğruluğuna kayıtsız şartsız inanmazlar, çünkü biz bile öğrettiğimiz şeylerin doğruluğundan şüphe etmekteyiz.

Cahit Arf Ölümü

Yaklaşık olarak 87 yıl yaşayan Arf, 1997 yılında bir kalp rahatsızlığı nedeni ile İstanbul’da hayata veda etmiştir. Hayatı boyunca büyük başarıla imza atan Arf, dünya matematik literatürüne geçen bir isim olmasıyla da oldukça önemli bir iz bırakarak da hayata gözlerini yummuştur.

Cahit Arf Eserleri ve Buluşları Nelerdir?

Cahit Arf Eserleri ve Buluşları Nelerdir?

Genel olarak bakıldığında Cahit Arf matematiğe katkıları yanı sıra çeşitli eserler ve buluşlara da imza atmıştır. Bu nedenle Cahit Arf’ın matematik alanına olan katkılarını daha detaylı bir şekilde gözler önüne sermek gerekir. Şimdi, Cahit Arf buluşları nelerdir? Daha yakından bakalım.

  • Cahit Arf, sentetik geometri üzerine çalışmalar yürütmüş ve sentetik geometri sorularının pergel ve cetvel ile çözülmesini sağlamıştır.
  • Cisimlere ait kuadratik formları sınıflandırmış ve yaptığı çalışmaların sonucunda da Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi terimleri bularak dünya literatürüne adını yazdırmıştır.
  • Ayrıca Hasse-Arf Teoremi’ni de yine matematik teoremleri arasına katmıştır.

Cahit Arf Hayatı

Cahit Arf hayat olarak oldukça dolu bir yaşamın öyküsü olarak karşımıza çıkar. Türkiye’nin yetiştirdiği bir değer olmasının yanında matematik alanına katkıları oldukça büyük bir önem arz eder. Ayrıca Türkiye’de bilimin gelişmesi ve bu gelişime katkıda bulunan isimler arasında ise yine ünlü matematikçi Cahit Arf’i göstermek mümkündür. Eserleri, buluşları ve sözleri ile matematik ile ilgilenen herkese yol göstermeye çalışmış olan Arf, aynı zamanda yaşadığı hayatın içerisinde her zaman matematiği en önemli yerde tutmuştur. Matematiğe olan ilgisi ve yeteneği zamanla onu hem ülkemizin hem de dünyanın sayılı matematikçileri arasına sokmayı başarmıştır. Bunların yanı sıra sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimi kendisinden sonra gelen kuşaklara aktarmak için elinden geleni yapmıştır. Bu yönleri ile Cahit Arf, matematik ve bilim alanında her zaman öne çıkan isimler arasında yer almıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here