Ebced hesabı, Arap alfabesinde alfabetik bir sayı sistemin kullanılmasıyla oluşturulan tarih düşürme ve hesaplama yöntemi olarak bilinmektedir. Arap alfabesinin eski yapısında harf sıralaması yapılırken, her harf sayısal bir rakamla ifade edilmekteydi. Ebced hesabı ismi verilmiş olmasının sebebi de Arap alfabesinin ilk dört harfi olan Elif, ba, cim, dal ( E-B-Ce-D)’ten türetilmiş olmasıdır.

Ebced Hesabı Nedir? Nasıl yapılır?

Ebced Hesabı Nedir?

Ebced hesabı, yüzlerce yıldan beri farklı sebeplerle kullanılmış olmakla birlikte, ilk kullanıldığı dönemlerde özel notların şifreli bir şekilde ulaştırılması ve ticari ilişkilerdeki alacak verecekle ilgili sırların gizli tutulması amacını taşımaktaydı. Fakat Arap harfleriyle yazılmış olan bir metinde yer alan harflerin sayısal değerlerinden tarih bilgisi gibi gizlenmiş bilgileri ortaya çıkarmak adına da kullananlar olmuştur.

Cifr denen bu ilim, hadiselerin meydana geleceği tarihlerin tespiti için harflere yüklenen rakamsal değerleri çözmektir. Ebcedin bir diğer tarifi de, herhangi bir olayı tarihlendirmek için kullanılan ve rakamları harften olan bir hesaptır. Bu hesaplamalar ‘’cümlelerin hesabı’’ olarak adlandırılmıştır.

Ebced Hesabı Nasıl Yapılır?

Ebced’in en önemli özelliği, ‘’Ebced hesabı’’ adı verilen bir işlemde kullanılıyor olmasıdır. Buna göre ebced ifadesinde yer alan her harf, bir sayı değeri ile temsil edilmektedir. Geçmişten günümüze pek çok kişi bu değerlerden yararlanmak suretiyle ebced hesabıyla gelecek tahmini gibi farklı konularda işlemler yapmış bulunmaktadır.

Ebced hesabında kullanılan alfabe düzenindeki harfler 1’den 9’a, 10’dan 90’a, 100’den 1000’e doğru sıralanır. Bu alfabede görülmeyen pe harfi, be gibi, çe harfi de cim gibi kabul edilmekte ve onların sayısal değerleriyle ifade edilmektedir. Ebced hesabı Hisab el-cümel olarak adlandırılan 4 farklı şekilde yapılmaktadır.

  • Büyük ebced hesabı
  • En büyük ebced hesabı
  • Küçük ebced hesabı
  • En küçük ebced hesabı

Bir tablo üzerinden harf ve rakamların birbirine uyarlamasıyla metinlere anlam kazandırma sanatı olan ebced, Türk-İslam kültüründe oldukça yaygın olarak kullanılmıştır.

Ebced Hesabı Nedir? Nasıl yapılır?

Ebced Hesabı Ne İşe Yarar?

Ebced hesabı, ebced alfabe düzeninde her harfin bir rakama karşılık gelmesi mantığından yola çıkarak üretilmiş bir hesaplama yöntemi olarak neredeyse her sahada kendisine kullanım alanı bulmuştur. Rakamlarla ifade edilen şeyler yazıya, yazı ile ifade edilen metinler de rakamlarla sembolize edilerek bir anlamda gizli bir ilim oluşturulmuştur. Ebced hesabı,

  • Cifr
  • Vefk
  • Astroloji
  • Define arama
  • Geleceği tahmin etme
  • Yıldızname bakma
  • Gayba dair haberler verme gibi birçok farklı amaç doğrultusunda kullanılmıştır.

Özellikle Kuran-ı Kerim ve hadislerle ilgili yapılan çalışmalarda sıkça kullanılan ebced hesabı, geçmiş ve gelecek olayların tahminine yönelik olarak kullanılmıştır. Ebced hesabında kullanılan ince usul geçmişten günümüze birçok cami, medrese, han, kale, mezar hamam, kitabelerde kullanılmıştır. Ebced hesabına vakıf olmadan anlamak ve bundan faydalanmak imkânsızdır.

Ebced Hesabı İle Yıldızname Nasıl Bakılır?

Ebced hesabı kullanılarak kişilerin yıldızını bulmak oldukça eski dönemlerden beri yapılagelmektedir. Kişinin yıldızı aynı zamanda burcuna da tekabül etmektedir. Yıldızname bakılarak kişinin şansı, geçireceği hastalıklar gibi şeylerin öğrenilebileceğine inanılır.

Ebced hesap tablosundaki değerler kullanılarak yapılan yıldızname bakımında, kişinin ve annesinin ismindeki harfler, sayısal değerlerle belirtilir. Örneğin anne adı Ayşe, oğul da Ali ismine sahipse isimlerde yer alan harfler, ebced tablosundaki harflerle özdeşleştirilerek isimlerdeki sayısal değerler toplanır ve çıkan sonuç 12’ye bölünür.

Çıkan sayısal sonuç burcunuzu belirleyen sayıdır. Çıkan sayının 1 olması Koç, 2 kalması, Boğa, 3 kalması İkizler, 4 kalması Yengeç, 5 kalması Aslan, 6 kalması Başak, 7 kalması Terazi 8 kalması Akrep, 9 kalması Yay, 10 kalması Oğlak, 11 kalması Kova, 12 kalması ise Balık burcu olduğunuzu gösterir.

 

ebced hesabı yapmak için https://ebced.ihya.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here