Kavimler göçü, Orta Asya’dan Avrupa’ya 350 – 800 yılları arasında gerçekleştirilen büyük insan göçü olarak bilinir. Ayrıca kavimler göçünü birinci dönem ve ikinci dönem olacak şekilde ikiye ayırmak mümkündür. Tabi ekinci dönem kavimler göçünün birinci dönem kavimler göçünün devamı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Roma İmparatorluğu döneminde Tuna nehri ve Ren nehri ötesinde Burgondlar, Alamanlar, Vizigotlar, Franklar ve Ostrogotlar yaşamaktaydı. Ancak yaşadıkları topraklar verimli olmadığı için yeni arayışlar içine girdiler ve yaşamalarını sürdürebilmeleri için zorla Roma İmparatorluğu topraklarına girmeye başladılar.
Kavimler göçü, 350 – 800 yılları arasında Orta Asya’da yaşayan insanların birtakım nedenlere bağlı olarak Avrupa’ya göç etmesi olarak tanımlanır. Bu göçün en önemli nedenlerinden biri halkın yetersiz kaynaklara sahip olması ve iklim koşulları olarak görülür. Tabi aynı zamanda kabileler şeklinde yaşayan halka Çin ve Avarlar tarafından yapılan baskılar da yine göçün meydana gelmesinde etkili olmuştur.
Kavimler göçünün nedenleri arasında pek çok farklı etken gösterilebilir. Bunların başında iklim şartları ve verimsiz topraklar gelir, ancak bu büyük insan göçüne neden olan başka etkenlerin de olduğunu söylemek yanlış olmaz. Peki, kavimler göçünün nedenleri nelerdir? daha yakından inceleyelim.
• Büyük Hun Devleti’nin parçalanmasının ardından Asya’nın batısında yer alan Hunlara katılımların gerçekleşmesi ve sonrasında artan nüfus ve kabileler arasında yaşanan rekabetin daha da batıya kaymayası
• Hunların İdil (Volga) ırmağının batısına kadar gelmesi ve burada önlerine çıkan tüm kavimleri yaşadıkları topraklardan çıkarmaya çalışması
• Hunların topraklarını genişletmek amacı ile diğer kavimlere sürekli baskı uygulaması
Kavimler göçü bir çağın kapanıp bir çağın açılması ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu göç, aynı zamanda dünya tarihinde pek çok değişikliğe neden olmuştur. Bu nedenle kavimler göçünün sonuçları da insanlık açısından oldukça önemli bir konumda yer alır. Şimdi, kavimler göçünün nedenlerine daha yakından bakalım.
• Kavimler göçü sonucuna Roma İmparatorluğu, Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ayrıca Batı Roma İmparatorluğu 476 yılına gelindiğinde Germenler tarafından yıkılmıştır.
• Avrupa etnik yapı açısından büyük bir değişikliğe uğramış ve Germenlerin Avrupa’da bulunan yerli kavimlerle birleşmesi ile farklı milletler ortaya çıkmıştır.
• Türkler, Avrupa topraklarında Batı Hun Devleti’ni yani diğer adıyla Avrupa Hun devletini kurmuşlardır.
• Bunun yanında Avrupa’da ilk olarak barbar krallıklar ve sonrasında ise feodalite (derebeylik) rejimleri ortaya çıkmıştır.
• Aynı zamanda kavimler göçü İlkçağın kapanmasına ve Ortaçağ’ın başlamasına neden olmuştur.
• Göç eden insanlar güvenlik nedeniyle dine sığınmayı tercih etmiş ve bunun ardından kilise giderek daha güçlü bir hale gelmiştir. Ayrıca skolastik düşüncenin ortaya çıkması da yine göçün sonuçları arasında yer alır.
Kavimler göçü nedenleri ve sonuçları ile tarihin seyrini değiştirmiş bir olaydır. İnsanlar uzun süredir yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda kalmış, yeni düşünceler ortaya çıkmış ve bunun yanında yeni milletlerin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu olay sonrasında bilinen pek çok şey yeni bir boyut kazanmış ve Roma İmparatorluğu bile ikiye ayrılmak zorunda kalmıştır.
Kavimler Göçü Tarihi
Kavimler göçü tarihi, 350 – 800 yılları arasındadır. Bu süreç içerisinde Orta Asya’dan Avrupa’ya pek çok farklı kavim göç etmiş ve bu göçler yılarca sürmüştür.
Kavimler Göçü Haritası
Kavimler göçü aynı zamanda çeşitli haritalarla da ifade edilmeye çalışılmıştır. Haritalarda oklar ile gösterilen göç dalgaları, Orta Asya’dan Avrupa’ya göç edilen yönleri göstermektedir. Bunun yanında kavimler göçü ile ilgili görseller de aynı şekilde gerçekleşen göç dalgasının resmedildiği kareler olarak karşımıza çıkar.
Avrupa Hun Devleti ve Kavimler Göçü
Büyük Hun Devleti’nin yıkılması ile Hunların bir kısmı Volga ve Ural boylarına yerleşmiş ve buralarda yaşamaya başlamıştır. Ancak doğudan gelen Çin baskıları buralarda yaşayan Hunların, Balamir komutasında Avrupa’ya ilerlemesine neden olmuştur. Bunun sonucunda ise önlerine gelen kavimleri itmeye başlayan Hunlar, birçok kavmin batıya doğru kaymasını sağlamış ve bunun sonucunda ise kavimler göçü meydana gelmiştir. Daha sonra ise merkezi Macaristan olmak üzere Avrupa Hun devleti kurulmuş ve Hunlar Avrupa’yı etkisi altına almak için büyük uğraşlar göstermiştir.
Kavimler Göçü İngilizce
Kavimler göçü İngilizce kaynaklarda da aynı şekilde belirtilir. Siz de farklı bir kaynaktan bilgi almak için bu bağlantıya tıklayarak kavimler göçü hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Kavimler Göçü Karikatür
Kavimler göçü, tarihte önemli bir yere sahiptir ve nedenleri ve sonuçları ile tarihin seyrinin değişmesine neden olmuştur. Tarihte oldukça önemli bir yere sahip olan bu olay, günümüzde de çeşitli karikatürlere konu olmakta ve göç, karikatürler üzerinden konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere aktarılmaktadır. Günümüzde pek çok farklı şekilde kavimler göçünün karikatürize edildiğini görmek mümkündür.
Kavimler Göçü Ne Zaman Oldu?
Kavimler göçü büyük Hun Devleti’nin yıkılmasının ardından parçalanan Hunların Ural ve Volga nehirleri arasına yerleşmesi ile başlar ve bunun ardından uzun bir zaman sürer. 350 – 800 yılları arasında gerçekleşen kavimler göçü ile Vizigotlar, Saksonlar, Germenler, Ostrogotlar Ve Vandallar gibi pek çok kavmin batıya göç etmiştir.
Kavimler Göçü Ne Demektir?
Kavimler göçü, Hunların Çin Baskısı nedeniyle batıya doğru yönelmesi ve bunun sonucunda ise önlerine gelen pek çok kavmi iterek Avrupa’ya göç etmelerini sağlaması demektir. Çağ kapatıp çağ açan bu olay, tarihin en çok konuşulan ve öne çıkan göçleri arasında yer alır.
Kavimler Göçü Nereden Nereye Yapılmıştır?
Kavimler göçü, tam olarak Orta Asya’dan Avrupa üzerine doğru yapılmıştır ve pek çok kavim uzun yıllar boyunca yaşadıkları toprakları terk ederek kendilerine yeni yurtlar edinmiştir.
Türklerin Orta Asya’dan Göçü Ve Kavimler Göçü
Hunların Çin baskısından kurtulmak ve topraklarını genişletmek amacı ile başlattığı Avrupa’ya yöneliş, Hunlarla baş edemeyen birçok kavmin topraklarını savaşmadan terk etmesine neden olmuştur. Türklerle başa çıkamayacaklarını düşünen kavimler savaşmaktansa yeni yurtlar aramayı tercih etmesi ve bunun sonucunda işse Avrupa’ya göç etmeye karar vermiştir. Tarihte Kavimler göçü olarak adlandırılan bu olay, aynı zamanda pek çok değişikliğe neden olmuş ve İlkçağ kapanıp Ortaçağ açılmıştır.
Diğer yandan kavimler göçü hakkında bilgi vermek gerekirse meydana gelen göç dalgasının kaynağında Hunların olduğunu söylemek doğru olur. Büyük Hun devletinin parçalanması ile başlayan süreç. Çin baskının da etkisi ile daha ciddi bir al almış ve bunun sonucunda Orta Asya’da yaşayan kavimler, uzun yıllar boyunca batıya yönelerek göç dalgasını sürdürmüştür. Tabi bu göç sonucunda Avrupa Hun Devleti kurulmuş ve merkezi Macaristan olmuştur. Daha sonra Atilla Tabi bu göç sonucunda Avrupa Hun Devleti kurulmuş ve merkezi Macaristan olmuştur. Daha sonra Atilla, Bizans seferi düzenlemiş ve bunun sonucunda Bizans’ı vergiye bağlamıştır. Atilla ölene kadar Avrupa Hun Devleti batıya olan baskısını sürekli artırmaya çalışmış, ancak Atilla’nın ölmesi ile çocukları sırayla tahta geçmiş ve devleti doğru yönetmedikleri için yıkılmaktan kurtaramamışlardır.