Migren, Hastalarının yaşamı boyunca oldukça uzun süre eşlik eden bağ ağrıları olarak tanımlanabilir. Migren ağrıları saatler ve haftalar arasında değişen uzun süreli baş ağrıları olarak bilinir. Migren hastaları normal bireylerle kıyaslandığında çok daha düşük yaşam standartlarına sahip kişilerdir.
Ailesinde migren hastası olan kişilerin migren hastalığına sahip olmaları oldukça yüksek bir ihtimaldir. Genetik ve çevresel koşullara büyük oranda bağlı olan migren hastalığı genetik olarak aktarılan bir hastalık türü değildir. Fakat aile yolu ile takip eden nesillerde sıklıkla görülmektedir. Auralı ve Aurasız migren olmak üzere iki ana pencerede incelenebilir. Migren hastalıklarının %10’luk kısmı auralı migrendir. Bu migren türü kişinin halüsinasyonlar görmesine dahi neden olabilir.
Kronik Migren Belirtileri
Kronik Migren, bağ ağrılarının takip eden süreçlerle tekrar etmesi ile ortaya çıkmaktadır. Genel migren döngüsü 1 ya da 2 kez görülürken kronik migrende bu durum ay içinde tekrar ederek artmaktadır. Kronik migrende baş ağrıları çok daha şiddetli ve sancılıdır. Bulantı ve kusma da kronik migren belirtileri arasında yer almaktadır. Işık ve sese karşı duyarlılık da kronik migren hastalığının önemli ipuçlarıdır.
Yarım migren belirtileri, yine aynı migren hastalığının bir belirtisidir. Fakat yarım migreni normal migrenden ayıran en önemli özellik, ağrıların başın sadece yarısında hissedilmesidir. Bu nedenle yarım migren olarak anılmaktadır. Ağrı ve sancılar tam migrende olduğu gibi şiddetlidir. Sadece başın yarım bölümünde hissedilmektedir.
Ağrısız migren belirtileri arasında yine bulantı baş dönmesi görülmektedir. Bu migren türünde temel fark kişinin şiddetli baş ağrıları ve sancıları hissetmemesidir. Fakat migren anında kişinin huzursuz, agresif ve sabırsız bir gün geçirmesi kaçınılmazdır.
Migren Tedavisi
Migren ilaçları, migren tedavisi konusunda en doğru seçim olacaktır. Fakat migren ilaçları kişiden kişiye değişen belirtilere göre yazılmalıdır. Bu nedenle migren ilaçları hakkında isim telaffuz etmek doğru olmayacaktır. Bu nokta da ancak profesyonel bir hekim muayenesinin ardından doğru ilaç uygulaması yapılabilir.
Migren çeşitleri, daha önce de dediğimiz gibi iki ana dalda incelenmektedir. Auralı migren ve Aurasız migren olarak incelen migren hastalığının ilaçları ve tedavisi de farklılık göstermektedir.
Migren Neden Olur
Migren hastalığını tetikleyen konularında başında tüketilen gıda alışkanlıkları, hormon değişiklikleri, yaşam alındaki faktörler, stres ve yorgunluk uykusuzluk ilk sırayı almaktadır. Bununla birlikte migren hastalığının ilk olarak hangi sebepten ortaya çıktığı tam manası ile bilinmemektedir.
Migren Belirtileri Testi
Migren hastası olup olmadığınızı hiç şüphesiz sadece yetkili bir hekim söyleyebilir. Fakat migren hastalarının genelinde görülen şikayetleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Baş ağrısı
- Tek bölümde şiddetli baş ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Işık ve sese yüksek duyarlılık
- Durgunluk
- Düşünce ve tepki yavaşlaması
- İştahsızlık ve iştah eksikliği
- Koku duyarlılığı
- Kelime bulma güçlüğü konuşamama
Migren hastalarının en sık yaşadığı sorunlar arasında yer almaktadır.