Mimar Sinan kimdir? Koca Sinan olarak da anılan Mimar Sinan, üç büyük Osmanlı Padişahı döneminde yaşamış dünyanın ünlü mimarlarından biridir. 1490 yılında Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğan Mimar Sinan, 22 yaşına geldiğinde Yavuz Sultan Selim tarafından başlatılan ve asker devşirmeyi öne çıkaran bir uygulama nedeniyle İstanbul’a gelmiş ve buradan ordu için asker yetiştirmekle görevli olan Acemi Oğlanlar Ocağı’na girmiştir. Burada dülgerlik öğrenen ünlü mimar, daha sonra yapı işlerine görev almaya başlamış be her geçen gün kendini geliştirerek dönemin en önemli mimarlarından biri haline gelmiştir.
Mimar Sinan Doğumu
Mimar Sinan, 1489 yılında Kayseri’ye bağlı olan Ağırnas köyünde dünyaya gözlerini açmıştır. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra mimarlık konusunda sahip olduğu yetenekleri ile kısa zaman içerisinde fak edilecek ve Osmanlı’nın en önemli mimarlarından biri haline gelecektir.
Mimar Sinan Ölümü
Mimar Sinan’ın ölümü ise 17 Temmuz 1588 yılında olmuştur. Koca Sinan 99 yaşında hayata veda ettiğinde geride birçok başyapıt bırakmış ve Osmanlı Devleti’ne olan katkıları ile daima büyük bir mimar olarak anılmıştır.
Mimar Sinan Kimdir Kısaca Özeti
Koca Sinan olarak da anılan Mimar Sinan, 1489 Kayseri doğumludur. Kendisi Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimarlık görevinde bulunmuş ve bu süreç içerisinde oldukça önemli eserler meydana getirmiştir. Geride birçok eser bırakan Koca Sinan’ın bugün dahi bazı eserlerindeki sırların çözülemediğini söylemek mümkündür. Yaşamı boyunca pek çok eser inşa eden Mimar Sinan, 1588 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Mimar Sinan Biyografi
Kayseri doğumlu olan Mimar Sinan, baş mimar olduktan sonra Osmanlı tarihine adını altın harflerle yazdıracak eserlere imza atamış bir mimardır. Sahip olduğu yetenekler sayesinde oluşturduğu eserlerinde hala çözülemeyen sırlara imza atmış bir mimardır. Bunun yanında eserlerinde akustik her zaman ön plana çıkar ve bu yönüyle de eserlerine hayran bırakan bir mimar olma özelliği taşır.
Mimar Sinanın Hayatı Hikayesi
Mimar Sinan, 1489 yılında Kayseri’nin Ağırnas Köyü’nde dünyaya gözlerini açmıştır. Koca Sinan’ın babasının adı Abdülmennan ve dedesinin adı ise Dülger Yusuf olarak karşımıza çıkar. Yavuz Sultan Selim zamanında başlatılmış olan asker devşirme uygulaması ile Acemi Oğlanlar Ocağı‘na girmiş ve burada yapı işlerinde çalışmaya başlamıştır. Ayrıca burada o dönemin önemli mimarları yanında çalışma şansını elde etmiş ve onlardan pek çok şey öğrenmiştir. Mısır seferlerinden ardından İstanbul’a dönüşü ile Yeniçeri Ocağı‘na alınan Mimar Sinan, 1521 yılında Belgrad seferine ve 1522 yılında da Rodos seferine katılmasının ardından Kanuni döneminde subaylığa yükselmiştir.
Yeniçeri ordusu içerisinde bir askerden çok istihkâm işlerinin idaresinden ve tasarlanmasından sorumlu olan Mimar Sinan’ın ilk eseri 1536 – 1537 yılları arasında yapmış olduğu Halep’te bulunan Hüsreviye Camisi’dir. İstanbul’da inşa ettiği ilk eseri ise 1539 yılında yaptığı Haseki Külliyesi olarak karşımıza çıkar. Koca Sinan’ın baş mimar olmasının ardından yapmış olduğu ilk büyük ve önemli eser ise 1543 – 1548 yıllarında yapmış olduğu çıraklık dönemine ait Şehzade Mehmed Camisi’dir.
Ayrıca Mimar Sinan Bağdat seferi için Van Gölü‘nün üzerinden geçecek olan üç gemi yapımını başarıyla tamamladıktan sonra haseki ünvanını almıştır. Bu gemilerin inşasında Koca Sinan, yeterli malzeme olmamasına rağmen tüm teçhizatı toplamış ve oldukça kısa bir süre içerisinde tam 3 kadırga yaparak büyük bir başarıya imza atmıştır. Ordunun başarısı için elinden geleni yapan ünlü mimar sayesinde kadırgalar ile Van Gölü üzerinden karşı tarafa kolayca geçilmiştir.
Mimar Sinan’ın ustalık dönemine ait olan en önemli eseri ise Selimiye Camisi’dir. 1557 yılında tamamlanan ve bunun yanında “Koca” ünvanını almasını sağlayan başyapıt ise Süleymaniye Camisi olarak ön plana çıkar. İstanbul’un su sorununu da çözmek içimn yola çıkan Koca Sinan’ın mühendislik açısından güçlü yanları su yolları ve köprüleri olarak kendisini göstermiştir. Bunun yanında bent, tünel ve su yolu kemerleri yapımında da görev alan Mimar Sinan, uzunluğu yaklaşık olarak 50 kilometre olan ve Kırkçeşme olarak bilinen bir yapıyı inşa etmiştir.
Mimar Sinan Kimdir Dini Nedir?
Mimar Sinan, Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuş ve Hıristiyan bir aileden devşirilmiştir. Osmanlı Devleti’ni mimari alanda oldukça önemli bir konuma getiren Mimar Sinan, devşirilerek yeniçeri ocağına katılmış ve bunun ardından yükselişe geçerek baş mimar olmuştur.
Mimar Sinan Kişilik Özellikleri
Dünyaca ünlü mimar Sinan, oldukça zeki bir kişiliğe sahip olmasının yanında matematik ve fen bilimleri açısından da bilgili bir kişilikti. Ayrıca estetik algısı çok gelişmiş olan Sinan, pek çok açıdan yaratıcı bir düşünceye sahipti. Aynı zamanda mükemmeliyetçi olması hata kabul etmesini engellerdi. Çok çalışan bir yapıya sahip olması hayatının son anına kadar inşa ettiği ve geride bıraktığı birçok eserden de açıkça görülmektedir.
Mimar Sinan Mesleği
Mimar Sinan daha çok mimar olarak anılsa da mühendislik alanında da oldukça önemli başarılar ortaya koymuştur. Ayrıca eserlerinde tasarım ve estetik açıdan göz alıcı bir yapı inşa etmesinin yanında günümüzde hale hazır çözülemeyen sırlar da mühendislik konusunda ne kadar başarılı olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.
Mimar Sinan Eserleri
Mimar Sinan, yaşadığı süre ve dönem boyunca sahip olduğu üstün mimarlık yetenekleri ile 365 farklı esere imza atmış ve bu şekilde hayata veda etmesinin ardından da adından çokça söz ettirmiştir. Mimar Sinan’ın en önemli eserleri ise şu şekildedir;
- Süleymaniye Camii
- Kılıç Ali Paşa Camii
- Kara Camii
- Sokullu Mehmed Paşa Camii
- Rüstem Paşa Camii
- Mihrimah Sultan Camii
- Haseki Camii
- Şehzadebaşı Camii
- Selimiye Camii
- Mağlova Kemeri
Mimar Sinan Kitapları
Mimar Sinan kendi yazdığı kitaplar olmasa da gerek başarıları gerekse de hayatı ile pek çok kitaba konu olmuştur. Dünyaca ünlü mimar hakkında yazılan kitaplar ise şu şekildedir;
- Sinan: The Architect and His Works
- Tezkiret-ül Bünyan
- Sinan’s Autobiographies: Five Sixteenth-century Texts
- Sinan: Makers of Islamic Civilization
- Bir Osmanlı mucizesi Mimar Sinan: Mimar Sinan’ın hatıraları
- Sinan: Zeichnungen: Sema Miller-Çamurdan
- Mimar Sinan Vakfı
Mimar Sinan’ın Baş Mimar Yapan Paşa Kimdir?
Kanuni Sultan Süleyman bir Azeri Türkü olan aynı zamanda Osmanlı’da baş mimarlık yapan Acem Ali’nin vefat etmesi üzerine “Hâssa Sermîmarlığı”na yani baş mimarlığa Mimar Sinan’ı tayin etmiştir.
Mimar Sinan, uzun hayatına oldukça büyük başarılar ve eserler sığdırmıştır. Özel yetenekleri sayesinde Osmanlı Devleti’nin mimarlık alanında dünyaya açılmasına katkı sağlayan Koca Sinan, döneminin en özel ve en yetenekli mimarlarından biridir. Çünkü Koca Sinan, sadece Osmanlı için cami, külliye, su yolları, bentler, medreseler ya da buna benzer yapılar inşa etmekle kalmamış, aynı zamanda askeri alanda da Osmanlı’nın sefere çıktığı zamanlarda orduya belirli aşamalarda kolaylık sağlamıştır. Van Gölünü’nü geçmek kısa sürede için inşa ettiği 3 gemi sadece bunlardan biridir. Bu yüzden Mimar Sinan, her yönü ile Osmanlı’ya hizmet etmiş olan ve arkasında pek çok güzel eser bırakan döneminin ve günümüzün unutulmaz mimarlarından biri olmayı başarmıştır.
Awesome post! Keep up the great work! 🙂