Vertigo nedir sorusunun en kısa cevabı, çoğunlukla bulantı, kusma ve denge kaybı eşiğinde kendisinin ya da etrafındaki her şeyin döndüğünü hissetmesidir. Halk arasında baş dönmesi olarak tarif edilmekle birlikte her baş dönmesini vertigo olarak adlandırmak mümkün değildir. Vertigo atağı bazen belli belirsiz yaşanırken, bazı hallerde bireyin hareketlerini kısıtlayarak rutin işlerini bile engelleyecek şiddette olabilmektedir.
Vertigo Tanısı Nasıl Konulur?
vertigo tanısı, yapılacak olan muayene sırasında bireyin duyduğu hissin tarif ettirilmesi ve bunun sonucunda elde edilen veriler ışığında yapılan testler sonucu konulmaktadır. Vertigo oluşumunun altında yatan ana sebebin ortaya çıkarılması adına yapılan testlerde bireyin merkezi sinir sistemi ve iç kulağına yönelik yapılmaktadır. Tedavi planlamasının yapılabilmesi için yapılan testler arasında, doppler ultason, BT anjiyografi, MR veya kateter anjiyografi yöntemleri uygulanır. Vertigo iç kulak hastalıkları sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi, merkezi sinir sisteminde oluşan sorunlar sebebiyle de ortaya çıkarak nörolojik vertigo şeklinde kendisini gösterebilmektedir.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo belirtileri genellikle dönme hissiyle başlayan bir rahatsızlık olarak tanımlanmakla birlikte, farklı sebeplere bağlı olarak gelişmektedir. Vertigo tanısı konulabilmesi adına ortaya çıkan belirtiler,
- Baş dönmesi
- Kusma
- Anormal göz hareketleri
- Kulak çınlaması,
- İşitme kayıpları
- Terleme
- Görme bozuklukları
- Bilinç değişimleri
- Yürümekte zorlanma şeklindedir.
Vertigo belirtileri, oluşumuna sebep olan esas soruna göre farklılıklar göstermekte, bazı hallerde kısa süreli ataklar halinde görülürken, bazı durumlarda 24 saat devam edebilen belirtilerle sürmektedir.
Vertigo belirtileri video
Vertgio Çeşitleri
Vertigo, merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. En sık görülen çeşidi ise, BPPV ( Benign paroksizmal Pozisyonel Vertigo) ‘dur. Başın hareketini takiben meydana gelen ve şiddetli baş dönmeleriyle 15 saniye ile 1 dakika arasında süren bu tip vertigo durumları, başın öne veya arkaya sallanması veya yatakta dönme gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında,
- Meniere hastalığı kaynaklı vertigo
- Kabakulak
- Menenjit
- Akustik nörinom
- Menenjiom
- Kulakta perilenf fistülü şeklinde farklı vertigo oluşumları mevcut bulunmaktadır.
Vertigo Hastalığı Tehlikeli Midir?
Vertigo yaygın olarak bir hastalık olarak görülmekle birlikte bir hastalık değil, hastalık habercisi bir rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple tek başına vertigo durumu nadiren görülmektedir. Oluşuma sebep olan ana etkenler belirlenerek uygun tedavilerin tatbik edilmesi halinde sorun olmaktan çıkarılan vertigo, konusunda uzman KBB hekimleri tarafından tedavi edilmeli, tavsiye edilen tedavi yöntemleri titiz bir şekilde uygulanmalıdır.
Nörolojik Vertigo Nedir?
Vertigo baş dönmesi olarak tanımlanmakla birlikte farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilen ve ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Vertigo oluşumuna sebep olana hastalıklar arasında vücutta gelişmiş bulunan tümörler, multipl skleroz, beyin damarı hastalıkları da yer almaktadır.
Vertigo Psikolojik Nedenleri
Vertigo sinir sistemini ve iç kulağı etkileyen hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi, bireyin psikolojik sorunlar yaşadığı dönemlerde de kendisini gösterebilmektedir. Tanı ve tedavisinde farklı yöntemler ve cerrahi uygulamaların kullanılmasının yanı sıra, uzmanlar stres kaynaklı oluşumların da bu konuda etkili olduğu görüşünde birleşmektedir.
Psikojenik Vertigo Belirtileri
Psikolojik vertigo oluşumuna sebep olan psikolojik etkenler, bireyin iş ve yaşam koşullarına göre değişkenlik göstermekle birlikte genel tanım içerisinde yer alan bazı belirtiler,
- Stres
- Depresyon
- Panik atak
- Uyku bozuklukları
- Anksiyete
- Kronik yorgunluk olarak değerlendirilmektedir.
Özellikle sürekli bir şekilde yoğun iş ortamında çalışan bireylerde ortaya çıkan kronik stres vertigonun süreklilik göstermesine ve kalıcı olabilmesine yol açmaktadır. Bir diğer psikolojik sebep de, şiddetli baş dönmesi yaşayan bireyin her an aynı durumu yaşmaktan duyduğu endişenin yerleşik bir hal almasıdır.
Vertigo Tedavisi
Vertigo, oluşumuna sebep olan hastalığın çeşidine göre ilaç, pozisyonel manevralar, iç kulağa yönelik cerrahi müdahaleler ve fizik tedavi uygulamalarıyla tedavi edilebilmektedir. Vertigo ilacı orta kulak iltihabı sebebiyle ortaya çıkan hallerde antibiyotik, manier hastalığına bağlı olarak gelişmesi halinde ise idrar söktürücü ilaçlar ve tuzsuz diyet şeklinde verilmektedir. Maniere hastalığı da vertigo olarak adlandırılan ve halk arasında iç kulak tansiyonu olarak bilinen bir hastalıktır.
Maniere Hastalığı Nedir? Neden Olur?
Maniere hastalığı genellikle orta yaş ve ileri yaş gurubu bireylerde daha sıkça görülen, halk arasında iç kulak iltihabı olarak adlandırılan işitme kaybı, kulak çınlaması ve şiddetli baş dönmelerinin eşlik ettiği bir hastalıktır. 1861 yılında Prosper Meniere tarafından tanımlanması sebebiyle meniere hastalığı olarak adlandırılmıştır.
Maniere hastalığının ortaya çıkma nedeni, iç kulakta sıvı artmasına bağlı olarak basıncın artmasıdır. Ancak sıvı artışına neyin temel oluşturduğu veya bu durumu neyin tetiklediği net olarak anlaşılamamakla birlikte genel kanı, alerjiler, virüs enfeksiyonları, otoimmün mekanizmaları ve genetik yapı sebebiyle ortaya çıktığı yönündedir. Maniere hastalığının belirtileri ise,
- Vertigo
- Kulak çınlaması
- İşitme kayıpları şeklindedir.
Maniere hastalığı belirlenmiş bir tedavi yöntemine sahip olmamakla birlikte, atakların şiddetini ve oluş süresini kısaltmak ve işitmeyi koruyarak yaşam kalitesini artırmak yoluyla hastanın kendisini iyi hissetmesi sağlanabilmektedir. Tedaviye yönelik olarak kullanılan uygulamalar arasında,
- İdrar söktürücü ilaç tedavisi
- Atakları önleyici ilaç tedavisi
- Tuz kısıtlaması
- Sigara, alkol ve kafein kullanımının sınırlandırılması
- Stresli ortamlardan uzak durulması
- Orta kulağa ilaç enjeksiyonu uygulanmaktadır.
Hekim muayenesi sonucunda tedaviye yönelik cerrahi müdahale ihtiyacı ortaya çıkması halinde ise, Endolenfatik kese dekompresyonu, labirentektomi ve Vestibüler sinir kesme operasyonları uygulanabilmektedir.